måndag 17 oktober 2011

Kantarellsoppa med ädelost och citron


Denna soppan är enkel att laga, otroligt god och fungerar både som soppa och som sås till stek. Torkade trattkantareller eller färska spelar ingen roll.

100 g torkade trattkantareller (ta färska om du har)
avrunnet svampspad om du tar torkade trattisar
smör att steka i
4-6 msk vetemjöl
1 liter vatten med tre grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpure
1/2 Kvibilleost
3 dl creme fraiche
citron efter smak (jag gillar ca 3-4 msk)

Om du tar torkade kantareller så kan du krossa dem i handen innan du blötlägger dem så slipper du hacka senare. Häll i ca 5-6 dl vatten över svampen (kom ihåg att du vill använda detta senare) och låt ligga i 1-2 timmar.

Koka vattnet och buljongen.

Separera vatten och svampen. Häll i svampspadet i buljongen. Om du har färsk svamp, hacka den. Stek sedan svampen i smör i ca 7 minuter. Tillsätt mjölet och rör om noga. Tillsätt sakta buljongen medan du rör om. Smält ädelosten i mikro eller vattenbad (inte nödvändigt). Smaksätt med osten, tomatpuré och låt koka i 10-15 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av med citron.

Servera med lite färsk timjan och bröd. Alternativt som sås till söndagssteken.

fredag 7 oktober 2011

Avokadopasta

En utav mina favoriträtter som jag totalt hade glömt bort. Jag älskar att komma på "gamla favoriter" att tillaga igen. Fick ett enormt sug tidigare i veckan och har sedan dess hållit ögonen öppna för mogna avokados.

Recept för 2 personer:
3-4 avokados
1-1,5 dl creme fraiche
vitlök
salt
chili
olivolja
färsk pasta

En lyxvariant  gör du enkelt genom att fräsa några räkor i vitlök och toppa med.

Mosa avokado och blanda i creme fraiche. Ringla lite olivolja och salta efter smak. Pressa i vitlök, jag brukar nöja mig med en klyfta men smaka gärna av. Koka pasta och blanda sedan innan du lägger upp på tallriken. Servera direkt (avokado blir lätt brun om den får stå) och gärna med chilisås till.

Smaklig måltid!
//m

söndag 11 september 2011

Lyxig kantarellpaj

Jag önskar jag kunde säga att jag tillbringat en heldag i skogen. Att jag själv strosat runt bland skog och mark och hittat skogens guld. Att jag fyllt korgar till bredden. Men det har jag inte. Jag vet inte var jag ska leta och när det gäller kantarellställen så är det inte många som vill dela med sig.

Så jag köpte på Hötorget istället. Gula stora härliga kantareller. Halva-priset-bara-för-mig. Så efter mycket övervägande bestämde jag mig för att göra kantarellpaj med västerbottenost.

Pajdeg
5 1/4 dl vetemjöl
150 gram smör (jag brukar köra 1,5 dl milda culiness)
1 äggula
1,5 msk olivolja
4-5 msk vatten

Fyllning
400 g kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3-4 dl riven västerbottenost
2 ägg
Färsk timjan
2-3 dl creme fraiche (gärna smaken kantarell och konjak)
Salt och peppar

Blanda mjöl, äggula, olja och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda till smidig deg. Låt vila kallt i ca 10 minuter innan du trycker ut degen i en form. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 180 grader.

Finhacka löken och vitlöken. Putsa kantarellerna och skär dem i stora bitar. Fräs löken och vitlöken i en klick med smör på låg värme tills de blivit mjuka. Lägg i kantarellerna. Fräs i 5-8 minuter. Salta och peppra efter smak. Häll i creme fraichen och rör om väl. Lägg i kantarellröran i den förbakade pajbotten. Strö färsk timjan och lite västerbottenost över.

Vispa upp två ägg med nymalen svartpeppar i en bunke. Häll jämt över pajen. Strö resten av osten över och grädda i 20-25 minuter i 180 grader eller tills osten får färg.

Till den här pajen är det otroligt gott med krabba, kräftor eller räkor. Servera med en avokado- och tomatsallad.

Mums!

Enkel tomat- och avokadosallad

Hej igen,
när jag lovade mig själv att jag skulle ha bilder i varje inlägg resulterade det istället i att jag inte lägger upp recept när jag kan. Så jag kompletterar med bilder istället.

Jag är inte så mycket för ren grönsallad utan föredrar ruccola eller babyspenat. Detta är en mycket enkel men smakrik sallad. Och jag föredrar att ha tomat och avokado som bas med endast lite ruccola/spenat till.

2 avokado
400 g körsbärstomater på kvist
Halv röd lök
30-40g ruccola eller babyspenat

Dressing
1/2 dl äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 1/2 msk vegeta
1 pressad vitlöksklyfta

Hacka stora bitar avokado. Dela körsbärstomaterna på hälften. Finhacka rödlöken. Blanda avokado, tomat, lök och ruccola/spenat i en salladsskål.

Häll upp äppelcidervinägern i ett glas, tillsätt oljan. Häll i vegeta och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda väl. Jag häller nästan alltid dressingen över salladen och rör om men servera bredvid om du inte är säker på att alla gäster vill ha.

Ha en fin dag!
//Malina

tisdag 2 augusti 2011

Chocomania

I Frankrike i somras fick jag äta en gudomlig chokladfondant på hotell Les Deux Rocs. De har tidigare blivit belönade av Guide Michelin vilket är fullt förståeligt. Det är ett mycket mysigt hotell med olika teman i varje rum. Finaste och jag bodde i Le Bleuet som hade blåvitmönstrad tygklädd vägg med gardiner i samma tyg.
Väldigt speciellt och ändå mysigt.

Men tillbaka till fondanten. Ibland kan jag bara bestämma mig för att jag måste lära mig något och där är jag nu. Första försöket resulterade i mycket goda chokladefterrätter, men inte tillräckligt rinnande fyllning. Jag kommer att göra fler, jag kommer att träna och jag kommer att prova fler recept. Detta rekommenderas:

Vispa 6 ägg och 1,25 dl socker hårt i en bunke. Smält samtidigt 75 g smör i en kastrull och bryt ner 150 g mörk choklad. Häll i chokladblandningen i bunken med ägg och socker. Vispa hårt. Häll i en sked farinsocker. Häll sedan upp i stora muffinsformar, detta räcker till ca 8 stycken. Bryt bitar av mörk choklad och lägg i mitten av formen. Grädda 10-12 minuter på 225°C.



Njuuut!
//m

måndag 1 augusti 2011

Blå blå vindar och vatten



Igår tog finaste och jag med min syster med familj och åkte ut med båten. Hela dagen spenderades ute på en ö i Mälaren. Njutning! Jag premiärbadade! Så nu när det är gjort längtar jag efter nattbad vid klipporna.



Igår blev det hamburgare på grillen, jag valde att göra egna. Nästan förvånad över att det inte var mer krångel och detta kommer vi garanterat att göra fler gånger. Och låta kryddor och tillbehör variera, beroende på om det är barn med eller inte.
Recept för fyra vuxna och två barn
ca 800 g nötfärs
8 hamburgerbröd
Salt och peppar efter smak
3 ägg
Tillbehör; sallad, dressing, ketchup, senap, tomat och gurka.



Vi grillade även champinjoner, som vi lade på grillen innan burgarna. Mest som snacks till, bara för att det är så gott.
Det gick väldigt smidigt att göra egna burgare, bara blanda ihop nötfärs med ägg i en bytta. Jag valde att salta och peppra direkt i smeten och med måtta. Skippade även lök då det kändes som överkurs när vi satt på en klipphäll. Jag klappade burgare hårt i händerna och lade de sedan på en redan varm grill. Vände efter ca 5-8 minuter när de fått färg och lät de bli helt genomstekta. Mycket saftiga!


 Jag är nästan förvånad över hur smidigt det var, det blir hamburgare på grillen fler gånger - det är ett som är säkert!

En lite mer avancerad burgare tipsar Caroline om. Det receptet ska jag testa nästa gång vi grillar på balkongen.

//malina

onsdag 27 juli 2011

Het kycklingpaj

Jag gjorde kycklingpajen igår, finastes favorit som han hintat om att han velat ha sedan vi kom hem från semestern. Den blev lika god som alltid och jag passade som vanligt på att frysa in matlådor. Receptet nedan räcker till 4-6 personer.

Jag har lovat mig själv att börja fotografera maten eftersom jag själv äter med ögonen när jag letar inspiration men ska se till att bli bättre på det..

Du behöver:
3 dl  vetemjöl
100 gram  smör
2 msk  vatten
jalapeños, hackade
En grillad kyckling
1  gul lök
champinjoner
1-2 pkt  philadelphiaost
1 burk het chunky salsa
riven ost

Tillagning
Sätt ugnen på 225°C. Gör pajdegen. Blanda mjöl och smör till en grynig massa i en bunke eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Låt vila kallt en stund. Ta fram en stor djup ugnssäker form och smörj den. Tryck ut pajdegen i formen, och grädda ca 10 min.

Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Hacka löken och skiva champinjonerna. Bryn kyckling, lök och champinjoner i en stekpanna. Tillsätt salsa och philadelphiaost. Rör om väl.

Bred ut jalapeños och kycklingröra i pajskalet. Strö över osten.

Gratinera 10-15 min eller tills osten smält samt fått lite färg. Servera med guacamole och sallad. Någon chilisås rekommenderas att ställa fram på bordet och ibland får även nachoschipsen komma fram.


Till efterrätt bjöd finaste på jordgbubbar doppade i vit choklad. Vardagslyx!

//m.