tisdag 12 februari 2013

Morotssoppa med apelsin och ingefära

God färgglad soppa med massa energi som passar både stor och liten.

1/2-1 gul lök
2 potatisar
1/2 kilo morötter
1 liter kycklingbuljong (alt salt och glutamatfri om litet barn ska äta)
2-3 msk riven ingefära
Saft från en apelsin
Salt och peppar

Hacka löken fint och stek i olja så att den blir mjuk men utan att ta färg, några minuter. Skala och skiva morötterna. Skala och tärna potatisarna. Lägg i morötter och potatis med löken. Stek i några minuter.

Häll i buljongen och låt sjuda i 15-20 minuter. Kontrollera att grönsakerna mjuknat. Kör soppan i matberedare tills den är slät.

Blanda i apelsinsaften och ev lite rivet skal från apelsinen. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick crème fraîche, nymalen svartpeppar och en färsk oreganokvist.