måndag 9 december 2013

Pulled chicken

Jag och min familj äter väldigt mycket "pulled pork" eller cochinita pibil. Varje gång Coop har bra pris på fläskkött så köper vi hem och fryser in. När jag fick höra att jag kunde byta ut fläsk mot kyckling blev jag väldigt glad. Mer varianter på god lättlagad mat. Så här kommer ett av favoritrecepten på pulled chicken. Tänk på att du kan köra med eller utan chili för att göra det mer barnvänligt. 

1kg kycklingfilé 
3 msk rapsolja 
1 stor gul lök 
4-5 vitlöksklyftor 
1 msk chilipulver 
2 tsk rökt paprikapulver (eller några droppar liquid smoke) 
1 tsk kanel (gör mycket för smaken) 
1 msk riven färsk ingefära 
1 tsk salt 
½-1 tsk svartpeppar 
4 jalapeños (kan uteslutas) 
½ dl tomatpuré 
2 tsk worcestershire sauce 
2 tsk soya 
2 msk balsamvinäger 
1 msk dijonsenap 
2 dl vatten 

Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar (ej finhackat). Stek dem i oljan tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära. Lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt. Skiva jalapeños och lägg i dem. Sänk värmen och låt det sjuda (hellre för låg värme än för hög). Sätt aluminiumfolie över grytan och sedan på med locket så att det håller så tätt som möjligt. Efter två timmar ska du kunna tråda kycklingen med två gafflar/skedar. Rör runt i grytan när du trådat kycklingen så att allt blandas ordentligt.

Servera som tacofyllning och/eller med ris. Detta är en typisk rätt som bara blir godare dagen efter och som även går att använda som fyllning i omelett. 

tisdag 12 februari 2013

Morotssoppa med apelsin och ingefära

God färgglad soppa med massa energi som passar både stor och liten.

1/2-1 gul lök
2 potatisar
1/2 kilo morötter
1 liter kycklingbuljong (alt salt och glutamatfri om litet barn ska äta)
2-3 msk riven ingefära
Saft från en apelsin
Salt och peppar

Hacka löken fint och stek i olja så att den blir mjuk men utan att ta färg, några minuter. Skala och skiva morötterna. Skala och tärna potatisarna. Lägg i morötter och potatis med löken. Stek i några minuter.

Häll i buljongen och låt sjuda i 15-20 minuter. Kontrollera att grönsakerna mjuknat. Kör soppan i matberedare tills den är slät.

Blanda i apelsinsaften och ev lite rivet skal från apelsinen. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick crème fraîche, nymalen svartpeppar och en färsk oreganokvist.


måndag 21 januari 2013

Långkok Cochinita pibil

Det här blir absolut godast och har blivit en klar favorit här hemma. Vi kör lite olika kryddvarianter men för att laga en riktig cochinita pibil så ska det förstås vara achiote.

Detta behövs:
Klassisk lergryta
Benfri fläskkarre
Achiote
Röd lök
Lime
Habanero
Mjuka små tortillas
Svarta bönor
Liquid smoke

Lägg lergrytan i blöt, jag brukar låta den ligga under natten. Badda in köttet med kryddor eller om du har flytande achiote, se då till att köttet är täckt av det. Lägg i lergrytan och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 100-120 grader. Låt stå i minst åtta timmar, gärna tio.

Strimla löken tunt i halvmånar. Hacka habaneron fint. Blanda. Pressa lime över och låt stå i kylen under ett par tre timmar.

Värm bönorna i hälften av sin spad. Tillsätt 1-2 msk liquid smoke. Låt puttra i ca 5-7 min. Mosa gärna bönorna lite.

Servera i mjuka tortillas.

Godaste filbrödet (mammas recept)

1 liter fil
1 kg rågsikt (ca 14 dl)
4 dl sirap mörk
2 dl vetemjöl
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser, det ska bli en ganska degig deg. Smörj en långpanna eller bakform och häll i lite ströbröd. Häll i degen. Tänk på att den jäser i ugnen.

100-120 grader i 45 min
175 grader i 30 min

Smakligt bröd!