1kg kycklingfilé
3 msk rapsolja
1 stor gul lök
4-5 vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver (eller några droppar liquid smoke)
1 tsk kanel (gör mycket för smaken)
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar
4 jalapeños (kan uteslutas)
½ dl tomatpuré
2 tsk worcestershire sauce
2 tsk soya
2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
2 dl vatten
Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar (ej finhackat). Stek dem i oljan tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära. Lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt. Skiva jalapeños och lägg i dem. Sänk värmen och låt det sjuda (hellre för låg värme än för hög). Sätt aluminiumfolie över grytan och sedan på med locket så att det håller så tätt som möjligt. Efter två timmar ska du kunna tråda kycklingen med två gafflar/skedar. Rör runt i grytan när du trådat kycklingen så att allt blandas ordentligt.
Servera som tacofyllning och/eller med ris. Detta är en typisk rätt som bara blir godare dagen efter och som även går att använda som fyllning i omelett.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar