måndag 9 december 2013

Pulled chicken

Jag och min familj äter väldigt mycket "pulled pork" eller cochinita pibil. Varje gång Coop har bra pris på fläskkött så köper vi hem och fryser in. När jag fick höra att jag kunde byta ut fläsk mot kyckling blev jag väldigt glad. Mer varianter på god lättlagad mat. Så här kommer ett av favoritrecepten på pulled chicken. Tänk på att du kan köra med eller utan chili för att göra det mer barnvänligt. 

1kg kycklingfilé 
3 msk rapsolja 
1 stor gul lök 
4-5 vitlöksklyftor 
1 msk chilipulver 
2 tsk rökt paprikapulver (eller några droppar liquid smoke) 
1 tsk kanel (gör mycket för smaken) 
1 msk riven färsk ingefära 
1 tsk salt 
½-1 tsk svartpeppar 
4 jalapeños (kan uteslutas) 
½ dl tomatpuré 
2 tsk worcestershire sauce 
2 tsk soya 
2 msk balsamvinäger 
1 msk dijonsenap 
2 dl vatten 

Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar (ej finhackat). Stek dem i oljan tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära. Lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt. Skiva jalapeños och lägg i dem. Sänk värmen och låt det sjuda (hellre för låg värme än för hög). Sätt aluminiumfolie över grytan och sedan på med locket så att det håller så tätt som möjligt. Efter två timmar ska du kunna tråda kycklingen med två gafflar/skedar. Rör runt i grytan när du trådat kycklingen så att allt blandas ordentligt.

Servera som tacofyllning och/eller med ris. Detta är en typisk rätt som bara blir godare dagen efter och som även går att använda som fyllning i omelett. 

tisdag 12 februari 2013

Morotssoppa med apelsin och ingefära

God färgglad soppa med massa energi som passar både stor och liten.

1/2-1 gul lök
2 potatisar
1/2 kilo morötter
1 liter kycklingbuljong (alt salt och glutamatfri om litet barn ska äta)
2-3 msk riven ingefära
Saft från en apelsin
Salt och peppar

Hacka löken fint och stek i olja så att den blir mjuk men utan att ta färg, några minuter. Skala och skiva morötterna. Skala och tärna potatisarna. Lägg i morötter och potatis med löken. Stek i några minuter.

Häll i buljongen och låt sjuda i 15-20 minuter. Kontrollera att grönsakerna mjuknat. Kör soppan i matberedare tills den är slät.

Blanda i apelsinsaften och ev lite rivet skal från apelsinen. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick crème fraîche, nymalen svartpeppar och en färsk oreganokvist.


måndag 21 januari 2013

Långkok Cochinita pibil

Det här blir absolut godast och har blivit en klar favorit här hemma. Vi kör lite olika kryddvarianter men för att laga en riktig cochinita pibil så ska det förstås vara achiote.

Detta behövs:
Klassisk lergryta
Benfri fläskkarre
Achiote
Röd lök
Lime
Habanero
Mjuka små tortillas
Svarta bönor
Liquid smoke

Lägg lergrytan i blöt, jag brukar låta den ligga under natten. Badda in köttet med kryddor eller om du har flytande achiote, se då till att köttet är täckt av det. Lägg i lergrytan och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 100-120 grader. Låt stå i minst åtta timmar, gärna tio.

Strimla löken tunt i halvmånar. Hacka habaneron fint. Blanda. Pressa lime över och låt stå i kylen under ett par tre timmar.

Värm bönorna i hälften av sin spad. Tillsätt 1-2 msk liquid smoke. Låt puttra i ca 5-7 min. Mosa gärna bönorna lite.

Servera i mjuka tortillas.

Godaste filbrödet (mammas recept)

1 liter fil
1 kg rågsikt (ca 14 dl)
4 dl sirap mörk
2 dl vetemjöl
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser, det ska bli en ganska degig deg. Smörj en långpanna eller bakform och häll i lite ströbröd. Häll i degen. Tänk på att den jäser i ugnen.

100-120 grader i 45 min
175 grader i 30 min

Smakligt bröd!

torsdag 13 december 2012

Fisk med rökta bönor

1 burk svarta bönor
Liquid smoke*
Vit fisk, 1 pkt torsk, sej eller pangasiusfileer
Krossade tomater
Sambal Oelek
Vitlök
Salt
Riven ost

Tina ett paket torsk lätt, så att den går att dela. Sätt på ugnen på 200 grader.

Fräs vitlök i lite smör, häll sedan i Sambal efter smak (1-2 msk) och krossade tomater. Salta efter smak. Låt puttra.

Häll bort hälften av spadet från bönorna. Häll upp bönor med lite spad i en kastrull, koka upp. Häll i 1 1/2 till 2 msk liquid smoke. Låt puttra på låg värme.

Dela torsken i fyra bitar. Lägg i ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Ställ in i ugnen. När fisken är tillagad, efter ca 15-30 min, riv då ost över. Gratinera så osten får färg.

Servera med bönorna och lite sallad.

*http://www.kryddlandet.se/products/14-hickory-liquid-smoke.aspx





lördag 8 december 2012

Vildsvinsburgare

Vildsvinsytterfileer
Hamburgerbröd
Tillbehör

Marinera filéerna i het BBQ eller köp färdigmarinerade. Stek på medelvärme i några minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Låt dem vara rosa i mitten. Tänk på att vildsvin är mycket mindre fett än fläskkött och du vill inte att det ska bli torrt. Vildsvin ska smaka vilt.

Gör en burgare med dina favorit-tillbehör. Njut!

fredag 14 september 2012

Grillad färskpotatis

Jag fick en helt fantastisk ny olja som jag nu har använt nästan dagligen. Favoritreceptet med oljan hittills har blivit grillad marinerad färskpotatis. Du behöver:

Potatis till sällskapet (jag kör 6 potäter till två personer)
Chili och rostad vitlök, rapsolja
Salt efter smak

Koka potatisarna tills de känns klara. Stick en gaffel i dem och häll sedan bort vattnet. Detta går att förbereda eller ta potatis som blivit över från gårdagen. Dela dem i halvor och ringla olja över, låt potatisen dra åt sig oljan en stund. Släng på grillen tills de fått färg. Servera till grillat kött och ställ hellre fram salt än att salta då de får så härlig smak av oljan.

Enjoy!