fredag 20 januari 2012

Knäckebröd

2 1/2 dl mjöl (jag använde fullkornsdinkel)

3/4 dl sesamfrön

3/4 dl linfrön

1 dl solroskärnor

1 tsk flingsalt

1/2 dl rapsolja (prova gärna olika oljor)

2 dl kokhett vatten

Blanda ihop alla torra produkter. Häll i oljan, kokande vatten och rör ihop till en degsmet. Platta ut eller kavla mellan två bakplåtspapper till en tunn platta. Strö flingsalt över och baka i ugn på 150 grader i 1 timme. Låt svalna (det går snabbt) och bryt sedan i lagom bitar.
 

Supergott som snacks eller till mat. Jag rekommenderar att prova lite olika oljor och kryddor för att variera men grundreceptet är enkelt, snabbt och enligt mig riktigt gott.




Detta kommer att lagas ofta hemma hos oss hädanefter. Och förmodligen även bli en ”ge bort”-present J

Lycka till och tipsa gärna om kryddor som ni gillar!

lördag 7 januari 2012

Ljuvlig canneloni

Jag blev tipsad om ett helt fantastiskt recept på canneloni. Blev fast efter jag smakat och detta kommer bli en ny favorit. Har provat att göra med lasagneplattor som fyllningen rullats in i och färdiga cannelonirör.

Cannelonirör eller färska lasagneplattor
TrattKantareller (jag kör torkade trattisar) el. skogschampinjoner
bladspenat
300g philadephiaost
Riven parmesan
1 mozzarellaboll
250 gram körsbärstomater + en burk körsbärstomater (alt. 500 g körsbärstomater)
1 gul lök
Ca 4 vitlöksklyftor
1/2- 1 röd chili (habanero el chipotle)
2-3 msk Balsamvinäger
Olivolja
rosmarin
oregano
basilika
Gärna färska kryddor

Lägg torkad svamp i blöt eller skiva svampen. Stek svampen i smör, salta och peppra rejält. Blanda stekt svamp, hackad spenat och philadelphiaost i en bunke. Rör samman och blanda i parmesan. Häll sedan röran i en fryspåse (för att enkelt kunna spritsa i den i cannelonin) senare).

Stek finhackad lök och vitlök i rikligt med olivolja tills den blir mjuk men låt den inte få färg. Häll i finhackade tomater, honung, finhackad chili, balsamvinäger och rosmarin. Salta och peppra. Låt koka på svag värme i 20 min. Blanda i oregano och basilika och låt koka i ytterligare fem minuter.

Klipp ett hål i hörnet av fryspåsen med svamp- och spenatröran. Spritsa fyllning i varje canneloni och lägg dem i en smord form. Täck dem med tomatröran. Det ska vara rikligt med sås. Riv mozarella över. Gratinera i 30 minuter på 200 grader. Låt gärna stå och gotta till sig i tio minuter innan servering.

Galet gott om än lite krånglig att göra.
/Malina

tisdag 3 januari 2012

Röd pesto

Detta är en klassiker hemma som vi oftast gör när vi vill ha mat snabbt.
En kruka färsk basilika
En bit parmesan (går att byta ut mot valfri ost)
3-4 vitlöksklyftor
5-6 soltorkade tomater
En påse pinjenötter
Olivolja

Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Se upp för det går snabbt när stekpannan blivit varm. Kör basilikan och pinjenötterna i mixer. Häll i ca 1 dl olivolja och soltorkade tomater. Pressa i vitlök efter smak. Riv osten grovt och rör ner med en sked i röran innan servering. Häll i mer olivolja om röra känns för kompakt. Servera med pasta, gärna färsk.

Om du gillar grön pesto, skippa bara de soltorkade tomaterna.

Snabbt, enkelt och riktigt gott med färsk pasta.

Fläskfilégryta med citron

Ca 500-600 g Fläskfilé
4 Vitlöksklyftor
Kantareller (alt. skogschampinjoner)
6 Soltorkade tomater
Salt och peppar
Smör att steka i
3 dl crème fraîche
2-3msk kalv fond och lite soja
3 tsk rivet citronskal
Timjan
En burk kronärtskockshjärta

Putsa fläskfilen och skär den i tjocka skivor. Skala och hacka vitlöken. Om du har torkade kantareller lägg dem i vatten och klipp dem i bitar. Hacka svampen om du har färsk svamp. Stek köttet i smöret och krydda det med salt och peppar. Stek svampen och vitlöken separat. Blanda i crème fraîche, kalvfonden, timjan och soja. Låt det puttra på låg värme. Skär soltorkade tomater och kronärtskocka och blanda i dem i grytan. Lägg i köttet och det rivna citronskalet. Låt puttra i ca 5 min. Servera med ris.

Enkel vardagsrätt som är mycket god som matlåda.