Jag önskar jag kunde säga att jag tillbringat en heldag i skogen. Att jag själv strosat runt bland skog och mark och hittat skogens guld. Att jag fyllt korgar till bredden. Men det har jag inte. Jag vet inte var jag ska leta och när det gäller kantarellställen så är det inte många som vill dela med sig.
Så jag köpte på Hötorget istället. Gula stora härliga kantareller. Halva-priset-bara-för-mig. Så efter mycket övervägande bestämde jag mig för att göra kantarellpaj med västerbottenost.
Pajdeg
5 1/4 dl vetemjöl
150 gram smör (jag brukar köra 1,5 dl milda culiness)
1 äggula
1,5 msk olivolja
4-5 msk vatten
Fyllning
400 g kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3-4 dl riven västerbottenost
2 ägg
Färsk timjan
2-3 dl creme fraiche (gärna smaken kantarell och konjak)
Salt och peppar
Blanda mjöl, äggula, olja och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda till smidig deg. Låt vila kallt i ca 10 minuter innan du trycker ut degen i en form. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 180 grader.
Finhacka löken och vitlöken. Putsa kantarellerna och skär dem i stora bitar. Fräs löken och vitlöken i en klick med smör på låg värme tills de blivit mjuka. Lägg i kantarellerna. Fräs i 5-8 minuter. Salta och peppra efter smak. Häll i creme fraichen och rör om väl. Lägg i kantarellröran i den förbakade pajbotten. Strö färsk timjan och lite västerbottenost över.
Vispa upp två ägg med nymalen svartpeppar i en bunke. Häll jämt över pajen. Strö resten av osten över och grädda i 20-25 minuter i 180 grader eller tills osten får färg.
Till den här pajen är det otroligt gott med krabba, kräftor eller räkor. Servera med en avokado- och tomatsallad.
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar