söndag 1 april 2012

Fyllda kycklingfileér

4 Kycklingfiléer
1-2 pkt fetaost
1-2 pkt bacon
Soltorkade tomater
Körsbärstomater
Färsk basilika
Färsk spenat
Röd lök

Sätt ugnen på 150°C.
Stek kycklingen några minuter på vardera sidan så att den får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det.

Hacka soltorkade tomater, färsk basilika och blanda med ett paket fetaost. Lägg röra i snittet och rulla bacon runt kycklingen. Lägg kycklingfiléerna i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.

Servera kycklingen på ljummen sallad av färsk spenat, körbärstomater, rödlök och fetaost som värmts i stekpanna.

Risotto med kalvfärsbiffar och kantarellsås

Risotto
1 gul lök eller 3 scharlottenlökar
Vitlök
7 dl buljong (jag körde 1 grönsaksbuljong och 1 tomatillo i 7 dl vatten)
2 msk kalvfond
3 dl arborioris
2-3 dl vitt vin
1-2 dl riven parmesan
salt och peppar
Kalvfärsbiffar med kantarellsås
600-700 g kalvfärs
2 äggulor
2 dl creme fraiche
1 msk mjöl
2 tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 ½ tsk dragon
½ dl persilja
Kantareller
1 liten gul lök
2 dl grädde
soja
Förbered biffarna först, blanda färsen med äggulor, creme fraiche, mjöl, salt, peppar, dragon och persilja. Arbeta ihop till en smidig smet. Forma biffar. Sätt ugnen på 225 grader
Börja sedan med risotton. Finhacka lök och vitlök. Fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills löken har blivit mjuk. Koka samtidigt upp vatten och lös upp buljongtärningarna i vattnet.
Om du vill ha svamp, bacon eller chorizo i risotton, stek den och blanda i den stekta löken.
Häll i riset i kastrullen med lök och tillsätt vin tills vätskan är i nivå med riset. Eftersom vinet kokar in tillsätter du mer, rör ofta och håll låg värme.
Börja stek biffarna i en stekpanna tills de fått färg, ca 2 minuter på varje sida. Lägg dem i en smord form.
När vinet kokat in fortsätter du hälla i buljong. Tillsätt fonden och krydda sedan efter smak.
Stek lök och vitlök till kantarellsåsen. Lägg i kantarellerna och stek tills vätskan kokat in. Tillsätt grädde och låt det puttra. Smaka av med kryddor och soja. Häll över biffarna och kör in i ugnen.
När riset är färdigt och buljongen förmodligen nästan är slut så rör du ner parmesanen. Klart för servering. Servera gärna med chipotle.

Frukt- och nötbröd


0,25 paket färsk jäst2 dl fingervarmt vatten1 msk mörk sirap1 tsk salt1 tsk kanel1,25 dl rågsikt3,5 dl vetemjöl150 g grovhackade nötter och torkad frukt (aprikoser, gojibär, casewnötter, valnötter, hasselnötter etc)
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel. Blanda i rågmjölet och lite vetemjöl i taget och kör degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk. Arbeta degen snabbare i ca 5 minuter och häll sedan i nötterna och frukten. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk under ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt/långpanna längst ner i ugnen. Vik degen några gånger, forma till en limpa och lägg i en smord brödform. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.

Snitta brödet försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll ca en deciliter vatten i den varma långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 230 grader och grädda i cirka 30 minuter.