söndag 1 april 2012

Risotto med kalvfärsbiffar och kantarellsås

Risotto
1 gul lök eller 3 scharlottenlökar
Vitlök
7 dl buljong (jag körde 1 grönsaksbuljong och 1 tomatillo i 7 dl vatten)
2 msk kalvfond
3 dl arborioris
2-3 dl vitt vin
1-2 dl riven parmesan
salt och peppar
Kalvfärsbiffar med kantarellsås
600-700 g kalvfärs
2 äggulor
2 dl creme fraiche
1 msk mjöl
2 tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 ½ tsk dragon
½ dl persilja
Kantareller
1 liten gul lök
2 dl grädde
soja
Förbered biffarna först, blanda färsen med äggulor, creme fraiche, mjöl, salt, peppar, dragon och persilja. Arbeta ihop till en smidig smet. Forma biffar. Sätt ugnen på 225 grader
Börja sedan med risotton. Finhacka lök och vitlök. Fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills löken har blivit mjuk. Koka samtidigt upp vatten och lös upp buljongtärningarna i vattnet.
Om du vill ha svamp, bacon eller chorizo i risotton, stek den och blanda i den stekta löken.
Häll i riset i kastrullen med lök och tillsätt vin tills vätskan är i nivå med riset. Eftersom vinet kokar in tillsätter du mer, rör ofta och håll låg värme.
Börja stek biffarna i en stekpanna tills de fått färg, ca 2 minuter på varje sida. Lägg dem i en smord form.
När vinet kokat in fortsätter du hälla i buljong. Tillsätt fonden och krydda sedan efter smak.
Stek lök och vitlök till kantarellsåsen. Lägg i kantarellerna och stek tills vätskan kokat in. Tillsätt grädde och låt det puttra. Smaka av med kryddor och soja. Häll över biffarna och kör in i ugnen.
När riset är färdigt och buljongen förmodligen nästan är slut så rör du ner parmesanen. Klart för servering. Servera gärna med chipotle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar