0,25 paket färsk jäst2 dl fingervarmt vatten1 msk mörk sirap1 tsk salt1 tsk kanel1,25 dl rågsikt3,5 dl vetemjöl150 g grovhackade nötter och torkad frukt (aprikoser, gojibär, casewnötter, valnötter, hasselnötter etc)
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel. Blanda i rågmjölet och lite vetemjöl i taget och kör degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk. Arbeta degen snabbare i ca 5 minuter och häll sedan i nötterna och frukten. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk under ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt/långpanna längst ner i ugnen. Vik degen några gånger, forma till en limpa och lägg i en smord brödform. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.
Snitta brödet försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll ca en deciliter vatten i den varma långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 230 grader och grädda i cirka 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar