måndag 17 oktober 2011

Kantarellsoppa med ädelost och citron


Denna soppan är enkel att laga, otroligt god och fungerar både som soppa och som sås till stek. Torkade trattkantareller eller färska spelar ingen roll.

100 g torkade trattkantareller (ta färska om du har)
avrunnet svampspad om du tar torkade trattisar
smör att steka i
4-6 msk vetemjöl
1 liter vatten med tre grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpure
1/2 Kvibilleost
3 dl creme fraiche
citron efter smak (jag gillar ca 3-4 msk)

Om du tar torkade kantareller så kan du krossa dem i handen innan du blötlägger dem så slipper du hacka senare. Häll i ca 5-6 dl vatten över svampen (kom ihåg att du vill använda detta senare) och låt ligga i 1-2 timmar.

Koka vattnet och buljongen.

Separera vatten och svampen. Häll i svampspadet i buljongen. Om du har färsk svamp, hacka den. Stek sedan svampen i smör i ca 7 minuter. Tillsätt mjölet och rör om noga. Tillsätt sakta buljongen medan du rör om. Smält ädelosten i mikro eller vattenbad (inte nödvändigt). Smaksätt med osten, tomatpuré och låt koka i 10-15 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av med citron.

Servera med lite färsk timjan och bröd. Alternativt som sås till söndagssteken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar