måndag 17 oktober 2011

Kantarellsoppa med ädelost och citron


Denna soppan är enkel att laga, otroligt god och fungerar både som soppa och som sås till stek. Torkade trattkantareller eller färska spelar ingen roll.

100 g torkade trattkantareller (ta färska om du har)
avrunnet svampspad om du tar torkade trattisar
smör att steka i
4-6 msk vetemjöl
1 liter vatten med tre grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpure
1/2 Kvibilleost
3 dl creme fraiche
citron efter smak (jag gillar ca 3-4 msk)

Om du tar torkade kantareller så kan du krossa dem i handen innan du blötlägger dem så slipper du hacka senare. Häll i ca 5-6 dl vatten över svampen (kom ihåg att du vill använda detta senare) och låt ligga i 1-2 timmar.

Koka vattnet och buljongen.

Separera vatten och svampen. Häll i svampspadet i buljongen. Om du har färsk svamp, hacka den. Stek sedan svampen i smör i ca 7 minuter. Tillsätt mjölet och rör om noga. Tillsätt sakta buljongen medan du rör om. Smält ädelosten i mikro eller vattenbad (inte nödvändigt). Smaksätt med osten, tomatpuré och låt koka i 10-15 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av med citron.

Servera med lite färsk timjan och bröd. Alternativt som sås till söndagssteken.

fredag 7 oktober 2011

Avokadopasta

En utav mina favoriträtter som jag totalt hade glömt bort. Jag älskar att komma på "gamla favoriter" att tillaga igen. Fick ett enormt sug tidigare i veckan och har sedan dess hållit ögonen öppna för mogna avokados.

Recept för 2 personer:
3-4 avokados
1-1,5 dl creme fraiche
vitlök
salt
chili
olivolja
färsk pasta

En lyxvariant  gör du enkelt genom att fräsa några räkor i vitlök och toppa med.

Mosa avokado och blanda i creme fraiche. Ringla lite olivolja och salta efter smak. Pressa i vitlök, jag brukar nöja mig med en klyfta men smaka gärna av. Koka pasta och blanda sedan innan du lägger upp på tallriken. Servera direkt (avokado blir lätt brun om den får stå) och gärna med chilisås till.

Smaklig måltid!
//m