Jag önskar jag kunde säga att jag tillbringat en heldag i skogen. Att jag själv strosat runt bland skog och mark och hittat skogens guld. Att jag fyllt korgar till bredden. Men det har jag inte. Jag vet inte var jag ska leta och när det gäller kantarellställen så är det inte många som vill dela med sig.
Så jag köpte på Hötorget istället. Gula stora härliga kantareller. Halva-priset-bara-för-mig. Så efter mycket övervägande bestämde jag mig för att göra kantarellpaj med västerbottenost.
Pajdeg
5 1/4 dl vetemjöl
150 gram smör (jag brukar köra 1,5 dl milda culiness)
1 äggula
1,5 msk olivolja
4-5 msk vatten
Fyllning
400 g kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3-4 dl riven västerbottenost
2 ägg
Färsk timjan
2-3 dl creme fraiche (gärna smaken kantarell och konjak)
Salt och peppar
Blanda mjöl, äggula, olja och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och knåda till smidig deg. Låt vila kallt i ca 10 minuter innan du trycker ut degen i en form. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 180 grader.
Finhacka löken och vitlöken. Putsa kantarellerna och skär dem i stora bitar. Fräs löken och vitlöken i en klick med smör på låg värme tills de blivit mjuka. Lägg i kantarellerna. Fräs i 5-8 minuter. Salta och peppra efter smak. Häll i creme fraichen och rör om väl. Lägg i kantarellröran i den förbakade pajbotten. Strö färsk timjan och lite västerbottenost över.
Vispa upp två ägg med nymalen svartpeppar i en bunke. Häll jämt över pajen. Strö resten av osten över och grädda i 20-25 minuter i 180 grader eller tills osten får färg.
Till den här pajen är det otroligt gott med krabba, kräftor eller räkor. Servera med en avokado- och tomatsallad.
Mums!
söndag 11 september 2011
Enkel tomat- och avokadosallad
Hej igen,
när jag lovade mig själv att jag skulle ha bilder i varje inlägg resulterade det istället i att jag inte lägger upp recept när jag kan. Så jag kompletterar med bilder istället.
Jag är inte så mycket för ren grönsallad utan föredrar ruccola eller babyspenat. Detta är en mycket enkel men smakrik sallad. Och jag föredrar att ha tomat och avokado som bas med endast lite ruccola/spenat till.
2 avokado
400 g körsbärstomater på kvist
Halv röd lök
30-40g ruccola eller babyspenat
Dressing
1/2 dl äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 1/2 msk vegeta
1 pressad vitlöksklyfta
Hacka stora bitar avokado. Dela körsbärstomaterna på hälften. Finhacka rödlöken. Blanda avokado, tomat, lök och ruccola/spenat i en salladsskål.
Häll upp äppelcidervinägern i ett glas, tillsätt oljan. Häll i vegeta och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda väl. Jag häller nästan alltid dressingen över salladen och rör om men servera bredvid om du inte är säker på att alla gäster vill ha.
Ha en fin dag!
//Malina
när jag lovade mig själv att jag skulle ha bilder i varje inlägg resulterade det istället i att jag inte lägger upp recept när jag kan. Så jag kompletterar med bilder istället.
Jag är inte så mycket för ren grönsallad utan föredrar ruccola eller babyspenat. Detta är en mycket enkel men smakrik sallad. Och jag föredrar att ha tomat och avokado som bas med endast lite ruccola/spenat till.
2 avokado
400 g körsbärstomater på kvist
Halv röd lök
30-40g ruccola eller babyspenat
Dressing
1/2 dl äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 1/2 msk vegeta
1 pressad vitlöksklyfta
Hacka stora bitar avokado. Dela körsbärstomaterna på hälften. Finhacka rödlöken. Blanda avokado, tomat, lök och ruccola/spenat i en salladsskål.
Häll upp äppelcidervinägern i ett glas, tillsätt oljan. Häll i vegeta och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda väl. Jag häller nästan alltid dressingen över salladen och rör om men servera bredvid om du inte är säker på att alla gäster vill ha.
Ha en fin dag!
//Malina